Skovsgaard Boldklubs historie

Oprindelse

Fra 1897 groede byen Skovsgård frem, som et knudepunkt, hvor jernbanen krydsede vejen mellem to landsbyer. Her byggede man Skovsgård Station og fik bevilling til at drive Gæstgivergaard i umiddelbar nærhed.

Omkring år 1900 kom der virkelig gang i byggeriet i Skovsgård, og allerede i 1902 blev Skovsgård Boldklub grundlagt.

Da meget er gået tabt i tidens løb, er det umuligt at finde noget om oprindelse og spillested. Dog er det sikkert at Markedspladsen i Skovsgård har været brugt som kampbane frem til 1962, og det antages at klubben havde sit spillested her allerede fra starten. Fra 1921 og frem til 1937 blev der betalt leje af en fodboldbane på Markedspladsen.

I slutningen af 40’erne fik man et klubhus stillet op lige overfor kampbanen. Klubhuset var en gammel tyskerbarak med en samlingsstue og to omklædningsrum med iskoldt vand direkte fra grundvandet.

I 1962 flyttede Skovsgård Boldklub deres aktiviteter til de græsarealer, der var blevet anlagt i forbindelse med byggeriet af Skovsgårdskolen. Boldklubben fik deres nuværende klublokaler ved en tilbygning af Skovsgård Idrætscenter i 1985.

Rivalisering og Humlebierne

Allerede fra gammel tid har der været en rivalisering mellem de lokale klubber. Især med Brovst IF mod hvem kampene altid er præget af højt tempo, intensitet og drama. Kampene mod Tranum GF og Øland-Halvrimmen IK ser man også frem til, som nogle af sæsonen højdepunkter.

Ikke mange klubber kan prale af at have egen fanklub. Sådan en har Skovsgård Boldklub. Den blev oprettet i 1998, og de er altid til stede ved førsteholdskampe, hvor de synger slagsange og opmuntrer spillerne.

Humlebierne har stået bag en omdøbning af Skovsgård Stadion. Morgenen efter en klubfest kunne man se et skilt ved indgangen til kampbanen, hvorpå der stod “Iver Park”. En hyldest til en af klubbens profiler, Ole Iversen.

Profiler

Klubbens største profil gennem tiderne er uden tvivl Kjeld Thorst (1940), som indtil 1960 var stjernen på klubbens serie 2 hold. Thorst skiftede i 1961 via Ranum til AaB, hvor han indtil 1971 spillede 265 kampe og scorede 78 mål.

Søndag den 15. september 1963 fik Thorst debut på landsholdet. Skovsgård lå øde hen, da alle skulle se Thorst få debut på landsholdet. Telefoncentralen brød ned, og byens barber Leo Møller kom næsten for sent til sin søns barnedåb.

Danmark slog Norge 4-0, og Thorst scorede kampens første mål. Han spillede 26 A-Landskampe og scorede 6 mål.

En anden af klubbens profiler er Knud Thorsen (1933), som fra 1950 indtil først i 1970’erne var fast mand på førsteholdet. Sin aktive karriere stoppede han i 1983, men er stadig kendt som SBs ansigt udadtil. Siden sidst i 1950’erne var han medlem af klubbens bestyrelse. Senere helligede han sig ungdomsarbejdet i klubben, og i mange år var han bestyrer af klubbens kiosk.

Højdepunkter

De sportslige højdepunkter i Skovsgaard Boldklub er i efterkrigstiden, hvor klubben er fast bestanddel i Mellemrækken og i 1950’erne indtil 1960, hvor vi spillede i serie 2. Da Kjeld Thorst skiftede til AaB, resulterede det i nedrykning allerede året efter.

I 1979 spillede klubben i serie 3, og i 1980 rykkede 1.holdet ned i serie 4 – den dårligste sæson i 35 år. Allerede i 1981 rykkede 1. holdet ned i serie 5, men rykkede op året efter.

I slutningen af 1970’erne arbejdede en gruppe med klubbens mangeårlige formand, Knud Thorsen, i spidsen på at forbedre klubbens ungdomsarbejde. Der blev satset på alle klubbens ungdomshold, og det gav resultater.

I 1981 havde man fire kredsvindere ud af klubbens 8 hold. Førsteholdet i serie 5, Ynglinge B, Junior B og Drenge B. I 1983 havde man også fire kredsvindere, og klubbens 1. hold i serie 4 blev endda Jyske Mestre i Sneslund på Haverslev Stadion, hvor Åbyhøj blev besejret 3-1. Året efter blev klubbens Junior 3 også Jysk Mester, da de vandt 3-1 over Lundtoft på Åbyhøj Stadion. I 1989 rykkede 1. holdet op i serie 2 for første gang i 30 år, og man kunne virkelig se resultaterne af det store ungdomsarbejde mere end 10 år tidligere. Klubben havde det år fire seniorhold.

Holdet der i 2006 sikrede oprykning til serie 3.

Op gennem 1990’erne og til nu har klubbens 1. hold ligget stabilt i serie 3 og 4, med en enkelt afstikker til serie 5, der dog gav oprykning året efter.

I 2017 rykkede førsteholdet igen op i serie 3 efter en lille tur i serie 4, og på samme tid rykkede andetholdet op i serie 4. Dette år præsterede SB igen at kunne mønstre tre seniorhold efter mange år med to seniorhold.

Siden 2011 har der været tilmeldt et dameseniorhold i 7-mandsrækken. En enkelt halv-sæson tilmeldt 11-mands, hvilket man satser på at kunne gøre igen indenfor kort tid.

Ungdomssamarbejde med naboklubberne

I slutningen af 1980’erne forsøgte man sig med klubsamarbejde i ungdomsrækkerne. Først med Tranum GF. Senere blev det Brovst FC, som var et ungdomssamarbejde i de ældste årgange med alle fodboldklubber i Brovst Kommune. Fra 1993 frem til 2012 havde Skovsgaard Boldklub et velfungerende samarbejde med Øland-Halvrimmen IK.

Siden efteråret 2015 har SB samarbejdet med Trekroner IF 98 i rækkerne U11 – U18. Det gælder både piger og drenge. Dette har ført til rigtig mange gode oplevelser for både spillere og forældre. Både udendørs og indendørs er det blevet til mange puljesejre og medaljer ved både Nordjyske og Jyske Mesterskaber.

* Kilde: De jyske fodboldklubbers historie (M – Å), Jysk Boldspil Union